blank

Yılan Sokmasında İlk Yardım

Anasayfa » Blog » Yılan Sokmasında İlk Yardım

Yılan Sokmasında İlk Yardım günümüzde tüm insanların karşılaşabileceği Yılan Sokması durumunda yapılması gerekenlerin öğretildiği İlk Yardım Eğitimi bölümüdür.

Yılan Sokmaları içinde bulunduğumuz dönemde dünyadaki tüm ülkelerde görülen ve özellikle Zehirli Yılan Sokmaları sonrasında ciddi hayati riskler içeren vakalardır. Bu durumlara maruz kalan kişilere acil tıbbi yardım yapılması gerektirmektedir.

Yılan Sokmasına maruz kalan kişilere Yılan Sokmalarında İlk Yardım konusunda eğitim almış kişiler tarafından yapılacak doğru müdahaleler sayesinde iyileşme süresi ve hayatta kalma oranı yükseltilmektedir.

SARIZEYBEK İlk Yardım Kursu olarak İzmir de teorik ve uygulamalı olarak vermeye devam ettiğimiz İlk Yardım Eğitimleri kapsamında Yılan Sokmasında İlk Yardım prosedürü de uzman İlk Yardım Eğitmenlerimiz tarafından anlatılmaktadır.

Yılan Isırması vakalarında kişiye yapılması gereken ilk müdahale zehrin vücutta dağılımının yavaşlatılmasıdır. Bu sayede kazazedenin tıbbi destek ulaşana kadar minimum hasarı alması sağlanıp iyileşme süreci kolaylaştırılır.

Kişilere doğru sanılarak yapılan yanlış müdahaleler sonucunda zehrin vücutta yayılma hızı artırılarak hastanın hayati tehlikesinin yükseltilmesi gibi sonuçlar doğabilmektedir. Bu yüzden toplum İlk Yardım Uygulamaları konusunda bilinçlendirilmeli ve doğru müdahaleler yapılarak yaşanması muhtemel can kayıpları önlenmelidir.

Yılan Sokmasının Belirtileri

Yılan Sokmasının Belirtileri

Yılan Sokması sırasında insanların vücuduna yayılmaya başlayan zehir vücudun farklı bölgelerinde değişik tepkilerin oluşmasına yol açmaktadır. İlkyardım konusunda bilgili kişilerin belirtileri tespit etmesi ve beraberinde Yılan Sokmalarında İlkyardım basamaklarını uygulaması kazazedenin sağlığı için çok değerlidir.

Yılan Sokmaları sonrasında insan vücudunda bölgesel ve genel olarak görülebilen belirtiler oluşmaktadır. Yılan Sokması Belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Sokulan bölgede morluk ve iltihaplanma, (1 ila 2 hafta sürmektedir)
  • Sindirim sistemi bozuklukları, (Kusma, karın arısı, ishal gibi)
  • Solunum düzensizliği,
  • Aşırı susuzluk,
  • Şok ve kanama,
  • Psikolojik bozukluklar,
  • Kalpte ritim bozukluğu,
  • Baş ağrısı,

Yılan Sokmaları sonrasında ilk gözlemlenen belirti ısırılan yerin etrafında hızlı bir biçimde kabarma ve şişme oluşmasıdır. Bu belirti ile birlikte ısırılan bölgede kanama ve şok da hızlı bir şekilde görülmektedir.

Yılan Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır

Yılan Sokmasına maruz kalan kişiler öncelikle sakinleştirilmelidir. Yaralının minimum hareket ettirilmesi zehrin vücutta yayılma hızını yavaşlatacaktır. Ayrıca tıbbi destek gelene kadar hastanın solunum yolunun sağlıklı çalışmasına ve şoka girmemesine yardımcı olacaktır. İlk Yardım Sertifikası alan her birey bu hususta bilgi sahibi olmaktadır. (İzmir İlk Yardım)

Yılan Sokmalarında İlk Yardım eğitimi almış bir İlkyardımcı tarafından yapılacak doğru müdahale yaralının sağlığı için çok değerlidir. Yılan Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır sorusunun yanıtını;

  • Öncelikle hastanın sakinleştirilip dinlenmesi sağlanır,
  • Yaralı bölge su ile yıkanır,
  • Yaraya yakın bölgede baskı yapabilecek eşyalar (yüzük, bilezik vb.) çıkartılır,
  • Yara baş veya boyun civarında ise yara çevresine baskı uygulanır,
  • Yara kol veya bacaklarda ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır,
  • Yılan Sokmalarında turnike uygulanmaz,
  • Yaralı bölgeye soğuk uygulama yapılır,
  • Yara üzerine herhangi bir girişimde bulunulmaz, (Yara Emilmez)
  • Hastanı yaşamsal bulguları takip edilir,
  • 112 Acil Servis aranarak tıbbi yardım istenir.

şeklinde verebiliriz.

Yılan Sokması İlk Yardım

Yılan Sokması Tedavisi

Yılan Sokmasında İlk Yardım uygulamaları doğru şekilde yapılan hasta zaman kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.

Hastaya öncelikli olarak hemogram ve biyokimyasal parametrelerin gözlenebileceği bir dizi test uygulanır. Ayrıca trombositopeni, akciğer grafisi, elektrokardiografik değerlendirmeleri de mutlaka yapılmalıdır.

Kişiyi ısıran yılanın türü tedavi yönteminin belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Eğer imkan olursa ısıran yılanın etkisiz hale getirilip sağlık kuruluşuna hasta ile birlikte götürülmesi iyileşme sürecine büyük katkı sağlamaktadır.

Yılan Sokması yaşayan kişiye yılan panzehiri olarak da bilinen antivenom maddesi doktor tarafından yılanın zehir türüne uygun dozda kalçadan ya da damardan enjekte edilir. Zehirsiz olduğu bilinen yılın ısırmalarında dahi 8 saat hastanın gözlem altında tutulması gerekir.

Yılan Sokması durumunda uygulanan temel ilkyardım uygulamaları şunlardır;

• Isırılan bölge su ile yıkanmalıdır,
• Hasta sakinleştirilmelidir,
• Yara emilmemelidir,
• Soğuk kompres yapılabilir,
• Yaraya baskı yapacak eşyalar çıkarılır.
Yılan Sokmasında bölgeye soğuk uygulama yapılması önerilir. Yaralanan bölgeye direkt olarak buz koymak yerine temiz bir bezle sarılan buz bölgeye kompres edilerek buzun deriye temas etmesi engellenebilir.
Yılan Sokması vakalarında yaralı hareket ettirilmez. Ayrıca ısırılan bölgeye turnike yapılmaz. Yaralanan kişiye Yılan Sokmalarında İlkyardım bilgisine sahip kişinin müdahale etmesi çok büyük önem arz etmektedir.
Yılan Sokması insanlarda 6 ila 48 saat içerisinde ölüme neden olabilir. Kişilerde ölüm nedeni olarak enfeksiyonlar, damar içi yaygın koagülasyon, akut böbrek yetmezliği ve kanamalar gösterilebilir.
Yılan Sokması vakalarında yaralı hareket ettirilmez. Fazla hareket edilmesi zehrin vücutta yayılma hızını artırmaktadır. Ayrıca Yılan Sokmalarında hastaya turnike uygulanmaz.
Yılan Sokmaları insanların günlük hayatta karşılaşmaları mümkün olan ve ciddi hayati tehlikelere yol açan bir durumdur.
Yılan Sokmalarında yaranın su ile yıkanması ve soğuk kompres uygulanması iyi gelmektedir.
Yılan zehrinin panzehiri bir zehrin veya virüsün etkisini önleyen, yok eden ya da söz konusu etkinin tam tersi etki yapan maddelere verilen isimdir.
Akrep ve Yılan Sokmalarında yapılması gerekenler arasında;

• Yaralanmanın olduğu bölge hareket ettirilmez,
• Yaralı yatar pozisyonda tutulur,
• Yaralanan bölgeye soğuk uygulama yapılır,
• Sokulan bölgeye kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır,
• Yara üzerine hiçbir girişim yapılmaz.

gösterilebilir.
Uzman doktorlar Yılan Isırması veya Böcek Sokması gibi vakalarda yaralanan bölgesinin kesilerek kanatılmasının ya da yaranın üst kısmından turnike yapılmasının yanlış olduğunu bildirdi.
Akrep sokması ilk müdahale olarak yaranın yumuşak bir sabun ve su ile temizlenmesi gerekir. Akrep sokan bölgeye buz yardımıyla kompres uygulanarak o bölgenin serin tutulması sağlanmalıdır. Bu uygulama sayesinde şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Yılan Sokmasında tıbbi yardım gelene kadar yara üzerinden ve turnike uygulanmadan ısırılan bölgeye baskı uygulanması dolaşımı engellemeden zehrin daha yavaş hareket etmesini sağlayacaktır.

E-Bülten