Yılan Sokmasında İlk Yardım günümüzde tüm insanların karşılaşabileceği Yılan Sokması durumunda yapılması gerekenlerin öğretildiği İlk Yardım Eğitimi bölümüdür.
Yılan Sokmaları içinde bulunduğumuz dönemde dünyadaki tüm ülkelerde görülen ve özellikle Zehirli Yılan Sokmaları sonrasında ciddi hayati riskler içeren vakalardır. Bu durumlara maruz kalan kişilere acil tıbbi yardım yapılması gerektirmektedir.
Yılan Sokmasına maruz kalan kişilere Yılan Sokmalarında İlk Yardım konusunda eğitim almış kişiler tarafından yapılacak doğru müdahaleler sayesinde iyileşme süresi ve hayatta kalma oranı yükseltilmektedir.
SARIZEYBEK İlk Yardım Kursu olarak İzmir de teorik ve uygulamalı olarak vermeye devam ettiğimiz İlk Yardım Eğitimleri kapsamında Yılan Sokmasında İlk Yardım prosedürü de uzman İlk Yardım Eğitmenlerimiz tarafından anlatılmaktadır.
Yılan Isırması vakalarında kişiye yapılması gereken ilk müdahale zehrin vücutta dağılımının yavaşlatılmasıdır. Bu sayede kazazedenin tıbbi destek ulaşana kadar minimum hasarı alması sağlanıp iyileşme süreci kolaylaştırılır.
Kişilere doğru sanılarak yapılan yanlış müdahaleler sonucunda zehrin vücutta yayılma hızı artırılarak hastanın hayati tehlikesinin yükseltilmesi gibi sonuçlar doğabilmektedir. Bu yüzden toplum İlk Yardım Uygulamaları konusunda bilinçlendirilmeli ve doğru müdahaleler yapılarak yaşanması muhtemel can kayıpları önlenmelidir.
Yılan Sokması sırasında insanların vücuduna yayılmaya başlayan zehir vücudun farklı bölgelerinde değişik tepkilerin oluşmasına yol açmaktadır. İlkyardım konusunda bilgili kişilerin belirtileri tespit etmesi ve beraberinde Yılan Sokmalarında İlkyardım basamaklarını uygulaması kazazedenin sağlığı için çok değerlidir.
Yılan Sokmaları sonrasında insan vücudunda bölgesel ve genel olarak görülebilen belirtiler oluşmaktadır. Yılan Sokması Belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Yılan Sokmaları sonrasında ilk gözlemlenen belirti ısırılan yerin etrafında hızlı bir biçimde kabarma ve şişme oluşmasıdır. Bu belirti ile birlikte ısırılan bölgede kanama ve şok da hızlı bir şekilde görülmektedir.
Yılan Sokmasına maruz kalan kişiler öncelikle sakinleştirilmelidir. Yaralının minimum hareket ettirilmesi zehrin vücutta yayılma hızını yavaşlatacaktır. Ayrıca tıbbi destek gelene kadar hastanın solunum yolunun sağlıklı çalışmasına ve şoka girmemesine yardımcı olacaktır. İlk Yardım Sertifikası alan her birey bu hususta bilgi sahibi olmaktadır. (İzmir İlk Yardım)
Yılan Sokmalarında İlk Yardım eğitimi almış bir İlkyardımcı tarafından yapılacak doğru müdahale yaralının sağlığı için çok değerlidir. Yılan Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır sorusunun yanıtını;
şeklinde verebiliriz.
Yılan Sokmasında İlk Yardım uygulamaları doğru şekilde yapılan hasta zaman kaybedilmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır.
Hastaya öncelikli olarak hemogram ve biyokimyasal parametrelerin gözlenebileceği bir dizi test uygulanır. Ayrıca trombositopeni, akciğer grafisi, elektrokardiografik değerlendirmeleri de mutlaka yapılmalıdır.
Kişiyi ısıran yılanın türü tedavi yönteminin belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Eğer imkan olursa ısıran yılanın etkisiz hale getirilip sağlık kuruluşuna hasta ile birlikte götürülmesi iyileşme sürecine büyük katkı sağlamaktadır.
Yılan Sokması yaşayan kişiye yılan panzehiri olarak da bilinen antivenom maddesi doktor tarafından yılanın zehir türüne uygun dozda kalçadan ya da damardan enjekte edilir. Zehirsiz olduğu bilinen yılın ısırmalarında dahi 8 saat hastanın gözlem altında tutulması gerekir.