blank

Akrep Sokmasında İlk Yardım

Anasayfa » Blog » Akrep Sokmasında İlk Yardım

Akrep Sokmalarında İlk Yardım ilkeleri insanların günlük hayatında her an karşılaşabileceği ve doğru müdahale edilmediği takdirde  ölümcül sonuçlara neden olan Akrep Sokmalarında yapılması gerekenlerin anlatıldığı İlk Yardım Eğitimi bölümüdür.

Akrepler çeşitli şekil, renk ve boyutlarda olabilen eklem bacaklı hayvanlardır. Gündüzleri pek dikkat çekmeyen bu hayvanlar özellikle geceleri beslenmek için dışarı çıktıkları için daha fazla görülebilmektedir.

Akrep Sokması sonrası oluşan tehlikenin boyutu akrebin türüne göre değişiklik gösterir. Akrep Sokmalarında İlk Yardım prosedürüne hakim olunması kişinin kendisinin veya çevresinin bu durumu yaşadığında daha sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.

Akrep Sokması sonrasında anlık çok ciddi bir acı ve sızı hissedilebilir. Ayrıca ilk 5 ila 10 dakika arasında sokulan bölgede şişlik veya kızarıklık oluşabilir.

Akrep Sokması sonrası 1 saat geçtiğinde semptomlar daha ciddi bir hal aldığında kişinin sağlığını ciddi olarak tehdit edebilecek durumların ortaya çıkabileceği bilinmelidir. Bu gibi vakalarda kişi Akrep Sokmasında İlk Yardım basamaklarına uygun şekilde müdahale edilip en yakın sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden gidilmelidir.

Günümüzde bilinen 1000 den fazla akrep türünün sadece 28 tanesi sokma sonrasında ölümcül riskler taşımaktadır. Özellikle ileri yaştaki kişiler ve küçük çocuklarda Akrep Sokmaları sonrası ciddi problemler oluşabilmektedir.

Dünyada her yıl milyonlarca insan Akrep Sokması nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Bu vakaların özellikle sağlık kurumlarına ulaşımı zor yerlerde yaşanması ciddi tehlikelere ve bazı durumlarda ölümlere yol açmaktadır.

Uzman İlk Yardım Eğitmenimiz tarafından kaleme alınan ve Akrep Sokmalarında İlk Yardım ile ilgili bilgiler verilen bu yazımızın devamında;

  • Akrep Sokması Belirtileri
  • Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır
  • Akrep Sokması Tedavisi
  • Akrep Sokmasında Sonrası
  • Akrep Sokması Ölümcül Mü
  • Akrep Sokmasına Ağrısı Ne Kadar Sürer
  • Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir

gibi konularda ve bunlar dışında daha birçok farklı konu başlığında merak ettiğiniz soruların yanıtları bulabilirsiniz.

Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir

Akrep Sokması Belirtileri

Akrep Sokması Belirtileri özellikle sokulan bölgede lokal olarak meydana gelebilmektedir. Bu semptomlar çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda farklılıklar göstermekle birlikte tüm bireylerde ortaya çıkan Akrep Sokması Belirtileri arasında;

  • Ağrı ve sızı oluşması,
  • Ödem ve iltihaplanma görülmesi,
  • Kızarıklık, şişme ve morarma oluşması,
  • Adale krampları görülmesi,
  • Titreme ve karıncalanma yaşanması,
  • Huzursuzluk ve sıkıntı hali,
  • Havale,

gösterilebilir.

Akrep Sokmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır

Akrep Sokmalarında İlk Yardım prosedürü sizi veya çevrenizdeki birisini Akrep Sokması halinde sağlık kurumuna ulaşana kadar yapılması gereken müdahalelerin bütünüdür. İlk Yardım Sertifikası alan her birey bu hususta bilgi sahibi olmaktadır. (İzmir İlk Yardım)

Akrep Sokmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır sorusunu basamaklar halinde;

  • Sokulan bölgenin hareket ettirilmemesine özen gösterilir,
  • Kazazede yatar pozisyonda bekletilir,
  • Yara olan bölgeye soğuk uygulama yapılır,
  • Kişiye kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır,
  • Sokulan bölgeye ve yaraya hiçbir girişimde bulunulmaz,

şu şekilde cevaplayabiliriz.

Akrep Sokması İlk Yardım

Akrep Sokması Tedavisi

Akrep Sokması sonrası genellikle tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Kişide belirtiler ciddi ve şiddetli ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi doğru olacaktır.

Hastanın ağrılarını dindirmek için ilaç verilir. Ayrıca tam teşekküllü hastanelere uzak kalan bölgelerde yaşayan kişilerde önleyici tedavi kapsamında panzehir verilir.

Akrep Sokması sonrası hekim tarafından uygulanacak tedaviyi belirleyen etmenler arasında akrebin türü, zehrin kendisi ve kişide ortaya çıkan belirtiler gösterilebilir.

Akrep Sokması Sonrası

Akrep Sokması yaşayan kişilerde ısırılan bölgede ağrı, kaşıntı ve ödem oluşabilir. Ağrı bazı vakalarda bölgesel olurken bazı durumlarda vücuda yayılabilir.

Bununla birlikte kişide mide bulantısı, kusma ve göz kapaklarında şişmeler görülebilir. Isıran akrebin türüne bağlı olarak sinir, dolaşım ve solunum sisteminde problemleri oluşabilir.

Akrep Sokması sonrası kişide ciddi belirtiler görülmesi halinde Akrep Sokmalarında İlk Yardım prosedürü uygulandıktan sonra zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Akrep Sokması Ölümcül Mü

Akrep Sokmaları sonucu özellikle çok zehirli akreplerin çocuk veya yaşlı bireyleri ısırması nedeniyle az da olsa ölümle sonuçlanan vakalar olabilir.

Akrep Sokması sonrası vücuda giren zehir bölgesel ve sistemik problemler üretir. Sağlıklı yetişkin bireylerde daha kolay atlatılan bu durum hastalıkları olan, yaşlı veya küçük yaşta çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Akrep Sokması Ağrısı Ne kadar Sürer

Akrep Sokması sonrası en ciddi ağrılar ilk 2 saat içerisinde görülmektedir. Bu bölgesel ağrılar 5 ila 7 gün arası sürebilmektedir.

Bu süre akrebin türüne ve ısırma sonrası Akrep Sokmalarında İlk Yardım uygulamasının doğru yapılıp yapılmamasına bağlı olarak değişebilmektedir.

Akrep Sokmasına Ne İyi Gelir

Akrep Somasına ısırılan bölgeyi sabun ve su ile yıkamak, bölgeye soğuk kompres uygulamak iyi gelmektedir. Bu müdahaleler ile birlikte Akrep Sokmasında İlk Yardım prosedürü doğru uygulandığı takdirde çoğu vaka kendiliğinden iyileşmektedir.

Isırılma sonrası bölgede durum kötüye gidiyor ve enfeksiyon oluşumu gözleniyorsa kişinin en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi en doğru davranış olacaktır.

Sarıkız olarak da adlandırılan Sarı Akrep insanlar için ölümcül derecede zehirlidir. Bu yüzden dünyanın en tehlikeli akrepleri arasında yer alır.

Sarı akrep sokması çok ciddi tıbbi bir vaka olarak değerlendirilir. Eğer evinizde ve çevresinde sarı akrep gördüyseniz mutlaka ilaçlama yaptırmalısınız.
Akrep Sokması sonrası zehirlenmeden kaynaklanan ölüm genellikle 12 ila 48 saat arasında gerçekleşir. Akrep sokmasında yapılacak ilk şey akrebin soktuğu bölgenin biraz üstünden organı bağlamaktır. Elbette bu kol ve bacaklar için geçerlidir. Sokulan yerin üstü çok sıkı bağlanmamalıdır.
Akrep sokmasında gerekli tedbirler kısa sürede alınmazsa kişi hayatını kaybedebilir. Özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar akrep sokmasında en fazla etkilenen gruplardır. Ölümler genelde 6 yaş altında görülmektedir.
Yapılan araştırma sonucu akrepleri toplayarak bir şişeye koyan ve üzerine saf zeytinyağı döken bir kişi akrebin şişe içerisinde zehrini zeytinyağı içerisine salgıladığını söylüyor.

Zehirle saf zeytinyağı birleştiğinde ortaya çıkan karışım bir yıl süre gibi bekletildiğinde panzehir oluştuğunu ifade ediyor.
Akrep Sokmasına ilk müdahale olarak yaranın yumuşak bir sabun ve su ile temizlenmesi gerekir. Akrebin soktuğu bölgeye buz yardımıyla kompres uygulanarak o bölgenin serin tutulması sağlanmalıdır. Bu işlem şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Ülkemizde bulunan akrep türlerinden sarı renkli olanlar genellikle zehirli olup, siyah ve koyu renkli akrepler ise zehirsizdir.
Akrep Sokması sonrası ilk müdahale olarak yaranın yumuşak bir sabun ve su ile temizlenmesi gerekir. Akrebin soktuğu bölgeye buz yardımıyla kompres uygulanarak o bölgenin serin tutulması sağlanmalıdır.

Bu uygulama şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabilir. Yutmada güçlük yaşanıyorsa sıvı veya katı yiyeceklerin tüketilmemesi önerilir.

E-Bülten