blank

Kalp Krizi İlk Yardım

Anasayfa » Blog » Kalp Krizi İlk Yardım

Kalp Krizi İlk Yardım insanların ne zaman karşılaşacağını bilmediği Kalp Krizi rahatsızlığı sonucunda oluşan ölümlerin engellenmesi için tüm bireylerin öğrenmesi gereken müdahale kuralları bütünüdür.

Kalp Krizi kadın ya da erkek fark etmeksizin her yaştaki insanda aşırı stres, üzüntü ve heyecana bağlı olarak gerçekleşebilen bir rahatsızlıktır. Kişinin fiziksel ve genetik özellikleri de bu problemin yaşanmasında tetikleyici olmaktadır.

Kalp Krizi herkesin herhangi bir an ve yerde karşılaşabileceği bir durum olduğu için Kalp Krizi İlk Yardım konusunda bilgili olmak kişiler ve çevreleri için çok değerlidir.

Günümüzde iş hayatı ve sosyal yaşamın getirdiği stres ve tempo insanlarda Kalp Krizi gibi olayların yaşanmasını daha yaygın bir hale getirmiştir. Kalp Krizinde İlk Yardım bilgisine sahip bireyler oldukça sık karşılaşılmaya başlanan bu durumda çevresine olumlu katkıda bulunmakta ve en önemlisi bir can kurtarma şansını elde etmektedir.

SARIZEYBEK İlk Yardım Kursu olarak İzmir’de bulunan merkezimizde uzman eğitmenlerimiz tarafından verilen uygulamalı eğitimler sırasında tüm katılımcılara Kalp Krizi İlk Yardım ilkeleri anlatılmakta ve acil durum anında yapılması gerekenler maddeler halinde en ince detayına kadar öğretilmektedir.

Maalesef ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 vatandaşımızı Kalp Krizi veya Ani Kalp Durması sebebiyle kaybediyoruz. Ülkemizdeki vefat sayısının bu denli yüksek olmasının ve kurtulma oranının %1 e yakın ölçülmesinin en büyük sebebi olarak halkımızın Kalp Krizinde İlkyardım esasları hakkında yeterli derecede bilgilendirilmemesi gösterilmektedir.

Amerika gibi Yaşam Kurtarma Zinciri güçlü olan ve vatandaşlarını İlk Yardım konusunda bilinçlendiren ülkelerde bizde %1 olan oranın %25 civarında olduğu gözlemlenmektedir. Kalp Krizi geçiren kişinin yakınında Kalp Krizinde İlk Yardım müdahale basamaklarını bilen biri bulunması ve elektroşok cihazı olması durumunda hayatta kalma oranı %30 un üstüne çıkmaktadır.

Kalp Krizi Belirtileri

İnsanlarda kalbe giden kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi durumunda yaşanan olay Kalp Krizi olarak adlandırılır. Kalbe kan akışını sağlayan atardamarlarda kolesterol ve yağ gibi maddeler damar duvarlarında birikerek plak oluşturup damar tıkanıklığına ve sonucunda Kalp Krizi görülmesine neden olur.

İnsan kalbinin tamamen durduğu anlamına gelmeyen Kalp Krizi olayına doğru müdahale yapılması sonucu kişinin tekrar hayata dönmesi sağlanabilir.

İnsanlarda en yoğun görülen Kalp Krizi Belirtileri arasında;

  • Göğüsten kollara, omuzlara, çeneye ve boyna doğru yoğun ve ani bir ağrı oluşması,
  • Nefes darlığı ve çarpıntı görülmesi,
  • Yorgunluk ve baş dönmesi gözlemlenmesi,
  • Yoğun terleme ve mide bulantısı oluşması,

gösterilebilir.

Kalp Krizi nedeniyle oluşan ölüm vakalarında en büyük etken kişiye yanlış ve geç yapılan müdahalelerdir. Kişiye ilk anda doğru müdahale yapılmaması ve sağlık kuruluşuna hızla ulaştırılmaması sonucunda vakaların büyük kısmı ölümle sonuçlanmaktadır.

Toplumun Kalp Krizinde İlk Yardım konusunda bilinçlendirilmesi ölümlü vakaların azaltılması ve bu rahatsızlığı yaşayan canların kurtarılması için büyük önem arz etmektedir.

Kalp Krizi Nedenleri

Kalp Krizi İlk Yardım İlkeleri

Kalp Krizi geçirdiği tespit edilen kişiye yapılması gerekenler Kalp Krizinde İlk Yardım İlkeleri olarak ifade edilmektedir. Uygulanması gereken bu durumları sırasıyla ifade etmek gerekirse;

  • Kalp krizi riski taşıyan kişilerde belirtilerin başlaması ile birlikte kendisi veya yakınının hemen bir sağlık kuruluşuna başvuru yapması hayati önem taşır.
  • Sonrasında kişinin hareketsiz olması sağlanır. Telaş içerisinde yapılan hareketler zaten giden oksijen miktarı azalan kalbin daha fazla oksijene ihtiyaç duymasına neden olur.
  • Hastayı sıkan giysileri çıkarılmalı, boynu ve boğazı gevşetilmelidir.
  • Eğer yanınızda aspirin varsa hastaya çiğnetilerek kan akışı hızlandırılmalıdır.
  • Hasta kapalı bir alanda ise kapı ve pencereleri açıp içerideki oksijen miktarının artırılmasını sağlayın.
  • Ambulans gelene ve sağlık personelleri müdahale edene kadar hastayı hareket ettirmemeye özen gösteriniz.

Hastada Kalp Krizi belirtilerinin sıklaştığı ve özellikle ağrıların oluştuğu ilk 20 dakikalık süreç çok önemlidir. Bu süreçte Kalp Krizi İlk Yardım İlkeleri konusunda bilgi sahibi birisi tarafından yapılacak müdahaleler hastanın hayatı için çok büyük önem arz etmektedir.

Kalp Krizi Nedenleri

Günümüzde insanların en sık karşılaştığı ve çok ciddi hayati tehlike oluşturan Kalp Krizi probleminin görülmesi için birçok farklı neden vardır. Bu nedenleri;

  • Göğüs bölgesinde ciddi ağrılar oluşması,
  • Geç saatte yemek yenmesi ve sağlıksız gıda tüketimi,
  • Aşırı sigara tüketimi veya sigara içilip yatılması,
  • Gün içerisinde çok sık tansiyon düşmesi ya da yükselmesi,
  • Uyku saatlerinde düzensizlik,
  • Yatak odasında uygun ortamın olmaması ve rahat bir uyku uyunmaması,
  • Yüksek ateş varken yatağa girilip uyunmaya çalışılması,
  • Psikolojik problemler içinde olunması,
  • Stres ve depresyon hali içine girilmesi,

gösterilebilir.

Kalp Krizi yukarıda belirttiğimiz nedenlerin biri veya birkaçının tetiklemesi sonucu ortaya çıkan ve kişilerin sağlığını ciddi derecede tehdit eden bir rahatsızlıktır.

SARIZEYBEK İlk Yardım Kursu olarak verdiğimiz İlk Yardım Eğitimleri sonunda İlk Yardım Sertifikası sahibi olmuş bireyler, karşılaştıkları bu gibi acil durumlarda doğru müdahalelerde bulunarak hastanın yaşam mücadelesini kazanmasına büyük katkıda bulunmaktadır.

Kalp Krizi İlk Yardım

Kalp Krizi Geçiren Hastaya İlk Yardım

Kalp Krizi insanlarda aşırı stres, heyecan, üzüntü gibi sebeplerle oluşabilen ve insan hayatını riske sokan bir durumdur. Kişilerin fiziksel özellikleri de Kalp Krizi yaşanmasına neden olabilmektedir.

Bulunduğunuz yerde bir kişinin Kalp Krizi geçirdiğini anladığınızda müdahale etmeden önce nefes alıp almadığını, kalp atışı olup olmadığını kontrol edip zaman kaybetmeden 112 Acil Servis aranarak yardım istenmelidir. İlk Yardım Sertifikası alan her birey bu hususta bilgi sahibi olmaktadır. (İzmir İlk Yardım)

Eğer Kalp Krizi geçiren kişinin Bilinci Açıksa;

  • Sakin davranışlar sergilenerek rahatsızlık yaşayan kişinin sakinleşip stresten uzaklaştırılması sağlanmalıdır.
  • Kişi uygun bir yere yatırılarak nefes alış verişi rahatlatılmalıdır.
  • Hastayı sıkan dar elbiseler gevşetilip boğaz bölgesi açılmalıdır.
  • Kalbe giden kanın artırılıp dolaşımın normalleştirilmesi için kişinin ayakları kalp seviyesinden yukarıda tutulmalıdır.
  • Eğer hasta kalp ilacı kullanıyorsa bu ilaç, eğer kullanmıyorsa aspirin verilmelidir.
  • Kapalı bir ortamda bulunuluyorsa kapı ve pencereler açılarak içerisinin oksijen seviyesi yükseltilmelidir.

Eğer Kalp Krizi geçiren kişinin Kalp Atışı yoksa;

  • Kalp atışı alınana kadar hastaya Kalp Masajı yapılmalıdır.
  • Solunumun durduğu ve nefes alış verişinin sağlıksız olduğu tespit edilirse suni teneffüs yapılmalıdır.
  • Solunum ve Dolaşım stabil hale getirildikten sonra yukarıdaki prosedür takip edilerek sağlık personellerinin gelmesi beklenmelidir.
• Kalp Krizi belirtileri gösteren birisi için hemen 112 Acil Servis alınarak yardım istenmelidir.
• Sağlık ekibi gelene kadar hastanın solunum ve dolaşım sistemi gözetim altında tutulmalıdır.
• Yere uzatılıp ayakları yukarıya kaldırılarak dolaşım sistemi hızlandırılan hastanın, sıkan kıyafetleri varsa çözülerek solunum sistemi normal hale getirilebilir.
Kalp Krizi geçiren kişiler ayakları yukarıya gelecek şekilde sırt üstü yere uzatılarak kalbine giden oksijen miktarının artırılması amaçlanır.
Kalp Krizinde İlk Yardım eğitimi almış kişiler sağlık ekibi gelene kadar ihtiyaç duyulması halinde hastaya Kalp Masajı yapmalıdır. Aldığınız İlk Yardım Eğitimi sırasında size öğretildiği şekilde kontrol ederek hastanın ihtiyaç duyup duymadığını tespit edebilirsiniz.
Kalp Krizi geçiren birisine eğer düzenli kullandığı bir kalp ilacı yoksa aspirin verilebilir. Bu sayede aspirinin kan sulandırıcı etkisi kullanılarak kişinin yavaşlayan dolaşım sistemine olumlu etki sağlanır. Özellikle aspirini çiğnemesi sağlanarak daha hızlı etkisini göstermesi sağlanabilir.
Kalp Krizi geçiren insanlarda oluşan ilk belirti şiddetli bir göğüs ağrısıdır. Kişi göğsünün üstüne bir baskı yapıldığını hisseder. Herhangi bir müdahale ile geçmeyen bu ağrı göğüsten başlayarak farklı vücut bölgelerine dağılabilir.
Kalp Krizi kişinin göğsünden başlayıp boyun, omuz ve kollarına doğru yayılan bir ağrı ile kendisini belli eder. Bununla birlikte hastada baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma, kusma, öksürük, mide bulantısı, çarpıntı, halsizlik ve terleme gibi etkiler de göstermektedir.
Kalp Krizi vakalarının büyük bir bölümünde ortalama 1 ay öncesinden belirtiler kendisini göstermektedir. Yazımızda detaylı şekilde belirttiğimiz Kalp Krizi Belirtilerinin bir kısmı olaydan 1 ila 2 gün önce ortaya çıkarken, bir kısmı 1 ay öncesinde görülmeye başlanır.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda 1 dakika sürede kalp atışı 76 üzerinde olan kişilerin Kalp Krizi de dahil olmak üzere tüm Kalp Hastalıklarıyla karşılaşma riskinin çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kalp atışı 62 ve altında olan kişilerde ise Kalp Krizi riski çok düşük olmaktadır.
Kalp Krizinde en net belirti çok şiddetli göğüs ağrısıdır. Göğüste başlayıp sol kola, sırta, boyna ve mideye yayılan bu ağrılar Kalp Krizi habercisi olarak bilinmektedir. En az 20 dakika süren bu ağrılar bazı durumlarda saatlerce sürebilmektedir.
Kalp Krizi yaşanan vakalarda elde edilen verilere göre 3 kalp krizinden birisi hastayı ölüme götürmektedir.
Uykuda Kalp Krizi Belirtileri arasındaki en net bulgu göğüste ağrı, sıkıntı ve çarpıntı ile uyanma gösterilebilir. Ayrıca kişide aşırı ve soğuk soğuk terleme de görülmektedir. Tüm bunları boyun bölgesine yayılan göğüs ağrısı, güçsüzlük hissi, baş dönmesi gibi tepkiler izlemektedir.

E-Bülten